Ο Γιάννης και η Στέλλα χάθηκαν πριν από 6 χρόνια στο Πολυτεχνείο Κρήτης, αλλά ακόμα δε βρήκαν δικαίωση

Τρείς σημαντικές υποθέσεις θανατηφόρων τροχαίων με πέντε θύματα, μέλη οικογενειών του συλλόγου “SOS Τροχαία Εγκλήματα” θα εκδικαστούν (;) αυτό το Σεπτέμβρη. Οι δύο με διπλούς φόνους. Οι δύο σχετιζόμενες, όχι με υψηλές αλλά με εξωφρενικές ταχύτητες και η μία με την χρήση αλκοόλ και ουσιών κατά την οδήγηση.

Κοινά χαρακτηριστικά: Η αποφασιστική επιμονή των διωκτικών αρχών οι κατηγορίες να υποβιβάζονται σε βαθμό πλημμελήματος, ακόμα και με παράβλεψη των νόμων αν χρειαστεί, και οι αλλεπάλληλες αναβολές χωρίς υπαιτιότητα της πλευράς των θυμάτων.

Πέντε θύματα, 3 κορίτσια και δύο αγόρια από 19 έως 29 ετών.

Όσοι μπορούν ας παρευρεθούν στα δικαστήρια, συμπαραστεκόμενοι στον αγώνα που κάνουν οι οικογένειες ενάντια στην προσβολή της Μνήμης των παιδιών τους.

6 Σεπτεμβρίου 2023, Τετάρτη στα  Χανιά, στο Εφετείο, θα πραγματοποιηθεί η τρίτη απόπειρα εκδίκασης της έφεσης  του δράστη του φόνου της 20χρονης Στέλλας Μούσχου και του 19χρονου Γιάννη Στρογγυλού στις 17 Αυγούστου 2017 έξω από το Πολυτεχνείο Κρήτης. (προηγούμενες δικάσιμες/αναβολές: 17 Ιανουαρίου 2023 &  Ιουνίου 2023. (Για την υπόθεση: ΕΔΩ)

Κατηγορία: Ανθρωποκτονίες από Αμέλεια (πλημμέλημα)

Η πρωτόδικη απόφαση (30 Μαρτίου 2022) επέβαλε ποινή 6 ετών και 9 μηνών, εξαγοράσιμη προς 5 ευρώ την ημέρα με αναστολή μέχρι το Εφετείο (το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα αναβάθμισης της κατηγορίας σε κακούργημα) .

Το πρωτόδικο εκδικάστηκε 4 χρόνια, 7 μήνες και 13 ημέρες μετά το συμβάν αφού είχαν προηγηθεί  τρεις αναβολές (22 Μαρτίου 201913 Μαρτίου 2020, 29 Οκτωβρίου 2021).

12 Σεπτεμβρίου 2023, Τρίτη στο Αγρίνιο, στο Μονομελές Εφετείο, θα δικαστεί πρωτόδικα σε βαθμό ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑΤΟΣ ο οδηγός που σκότωσε την 29χρονη Στεφανία Μουλαρά και τον 29χρονο Άκη Κάκο στο Νιοχώρι Αιτωλοακαρνανίας στις 14 Οκτώβρη 2018. (Για την υπόθεση: ΕΔΩ)

Κατηγορία: οδήγηση υπό την επήρεια ουσιών -πρόκληση δύο ανθρωποκτονιών (ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑ)

Στις 18 Ιανουαρίου 2023,  Τέσσερα χρόνια και τρεις μήνες από το συμβάν, μετά από τέσσερις αναβολές ( 20 Ιουνίου 2020, 24 Φεβρουαρίου 2021, 6 Απριλίου 2022, 12 Οκτωβρίου 2022) το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Μεσολογγίου απέρριψε το κατηγορητήριο της εισαγγελέως για ανθρωποκτονίες από αμέλεια υιοθέτησε το αίτημα της Πολιτικής Αγωγής για αναβάθμιση της κατηγορίας και θεώρησε ευατόν αναρμόδιο παραπέμποντας την στο Κακουργιοδικείο. Ήταν κάτι που υποστήριξε ο σύλλογος μας, οι οικογένειες των θυμάτων και οι συνήγοροι της από την πρώτη στιγμή που φαίνεται γνώριζαν την σχετική νομοθεσία καλύτερα απ ότι η εισαγγελέας που είχε ασκήσει την ποινική δίωξη… (Για την υπόθεση: ΕΔΩ)

29 Σεπτεμβρίου 2023, Παρασκευή: Θεσσαλονίκη, στο Πλημμελειοδικείο πρωτόδικη εκδίκαση μετά από τρεις αναβολές  με κατηγορούμενο τον δράστη του φόνου της  19χρονης Ιφιγένειας Μαγνήσαλη μέσα στο τούνελ του περιφερειακού στις 6 Οκτωβρίου 2019. (Για την υπόθεση: ΕΔΩ)

Κατηγορία: Ανθρωποκτονία από Αμέλεια (πλημμέλημα)

Τις πρώτες ώρες της 6ης Οκτωβρίου 2019, ένα μήνα περίπου πριν κλείσει τα 19 της χρόνια η Ιφιγένεια επέστρεφε σπίτι της στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης μετά από μια έξοδο με συγγενείς και φίλους που επέβαιναν σε τέσσερα συνολικά αυτοκίνητα.
Ήταν συνοδηγός στο τελευταίο ΙΧ της παρέας, που οδηγούσε 21χρονος. Τα αυτοκίνητα κινούνταν στον περιφερειακό της Θεσσαλονίκης στο ρεύμα από ανατολικά προς δυτικά. Λίγο πριν την είσοδο στο τούνελ, ο οδηγός ανέπτυξε ταχύτητα και προσπέρασε τα άλλα αυτοκίνητα μπαίνοντας στο τούνελ με ταχύτητα 150 χιλιόμετρα/ώρα  με ένα αμάξι με μετατροπή από Citroen C2 σε VTS, Έπεσε στα τσιμέντα του τούνελ και σκότωσε την Ιφιγένεια.  Ο οδηγός έζησε, είναι ελεύθερος και με το δίπλωμα του, και οδηγεί από την πρώτη στιγμή.       

Παρότι το τροχαίο αυτό συνέβη ενώ ήταν ήδη σε ισχύ το άρθρο 290 Α του νέου Ποινικού Κώδικα για την επικίνδυνη οδήγηση (κακούργημα- ποινή πολυετούς κάθειρξης για πρόκληση θανάτου) οι διωκτικές αρχές επέλεξαν την ηπιότερη αντιμετώπιση του δράστη βαφτίζοντας την υπόθεση πλημμέλημα (Ανθρωποκτονία από …αμέλεια)

…………………………………………..

Αν εξακολουθείτε να έχετε απορίες πως όλα τα τροχαία εγκλήματα εξακολουθούν παρά τις συνεχείς περί του αντιθέτου εξαγγελίες να χαρακτηρίζονται πλημμελήματα (Ανθρωποκτονίες από Αμέλεια) παραθέτουμε τα παρακάτω που ίσως απαντούν σε κάποια ερωτήματα:

Τετάρτη 2 Αυγούστου: βράδυ στη Σάμο, Τούρκος οδηγός ενοικιαζόμενου αυτοκινήτου παραβιάζοντας διπλή διαχωριστική με μεγάλη ταχύτητα παρέσυρε και χτύπησε μία 42 χρονη γυναίκα από την Ελβετία που οδηγούσε δίκυκλο όχημα.

Ο  οδηγός μετά την παράσυρση, εγκατέλειψε το σημείο χωρίς να σταματήσει και να κατέβει να προσφέρει βοήθεια στο θύμα του.

Η γυναίκα βαριά τραυματισμένη  μεταφέρθηκε  στο Νοσοκομείο Σάμου, όπου τελικά κατέληξε.

Ο οδηγός μετά την εγκατάλειψη κρύφτηκε στη περιοχή, ενώ έγινε αντιληπτός από έναν σκύλο ο όποιος τον εντόπισε και άρχιζε να τον γαυγίζει. Οι ιδιοκτήτες του σκύλου ειδοποίησαν άμεσα την αστυνομία όπου αστυνομικοί μετέβησαν στο σημείο και τον συνέλαβαν.

Πέμπτη 7 Αυγούστου ανακοίνωση του δικηγόρου του δράστη:

ΑΛΕΞΗΣ ΚΟΥΓΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΥΡΚΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑ ΠΟΥ ΚΑΤΗΓΟΡΗΘΗΚΕ ΓΙΑ ΤΟ  ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑ ΤΗΣ  ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗΣ ΟΔΗΓΗΣΗΣ (ΜΕ ΕΙΣΟΔΟ ΣΤΟ ΑΝΤΙΘΕΤΟ ΡΕΥΜΑ) ΚΑΙ ΤΑ ΠΛΗΜΜΕΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗΣ ΤΟΥ ΘΥΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΚΤΟΝΙΑΣ ΕΞ ΑΜΕΛΕΙΑΣ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΜΙΑΣ 42ΧΡΟΝΗΣ ΕΛΒΕΤΙΔΑΣ ΣΤΗ ΣΑΜΟ

Όπως είναι  γνωστό, στον επικεφαλής του γραφείου μας Αλέξιο Κούγια ανέθεσε την υπεράσπισή του ο πολύ γνωστός στην Τουρκία βιομήχανος και ιδιόκτητης κατασκευαστικής εταιρείας από την Προύσα,  ο οποίος κατηγορήθηκε ότι με κακουργηματική συμπεριφορά και οδηγώντας με μεγάλη ταχύτητα ένα ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο συγκρούστηκε μετωπικά με μια μηχανή στο αντίθετο ρεύμα, στο οποίο εκινείτο η άτυχη Ελβετή τουρίστρια, με αποτέλεσμα η τελευταία να χάσει την ζωή της.

Σήμερα, μετά από πολύωρη ανακριτική διαδικασία, ο Εισαγγελέας και ο Ανακριτής Σάμου συμφωνήσαν ότι δεν συνέτρεχαν οι προϋποθέσεις του κακουργήματος, για το οποίο ασκήθηκε ποινική  δίωξη και μέχρι σήμερα εκρατείτο ο Τούρκος επιχειρηματίας, και αποφάσισαν να τον αφήσουν ελεύθερο με μοναδικό περιοριστικό όρο την καταβολή εγγυήσεως 15.000 ευρώ, εκτιμώντας ότι η εξαίρετη προσωπικότητά του (πολύχρονες σπουδές στα καλύτερα πανεπιστήμια των Ηνωμένων Πολιτειών, λευκό ποινικό μητρώομέλος  εξαίρετης οικογένειας της Προύσας Τουρκίας) αποτελεί εγγύηση για την εμφάνιση του στο Δικαστήριο.

Σάμος, 07/08/2023

Με σεβασμό και εκτίμηση

Αλέξιος Χ. Κούγιας

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί